Достапни линкови

Бугарија на референдум за помал број пратеници


Во Бугарија во октомври треба да се одржи реферндум за неколку прашања, меѓу нив и за намалување на бројот на пратеници, реши бугарскиот Уставен суд. Според Судот, преполовувањето на бројот на пратеници од 240 на 120 е „промена во обликот на владеење“ и тоа единствено може да биде решено на референдум. Рефрендумот ќе се одржи заедно со првиот круг од претседателските избори закажани за октомври годинава.

XS
SM
MD
LG