Достапни линкови

Ново задолжување со еврообврзница од 650 милиони евра


Владата издаде нова еврообврзница тешка 650 милиони евра. Одлуката за новото задолжување е објавена во Службен весник. Владата задолжувањето ќе го реализира годинава, а парите земјата ќе ги враќа 10 години. Обврзницата ќе биде издадена преку Дојче банк.

Првата еврообврзница Македонија ја издаде во 2005 година, кога се задолжи за 150 милиони евра. Во 2009 година беше издадена еврообврзница од 175 милиони евра, а во 2014 година од 500 милиони евра. Владата минатата година сакаше да издаде нова еврообврзница од 500 милиони евра, но по инсистирањето на тогашниот заменик министер за финансии од СДСМ, Кире Наумов, задолжувањето беше 270 милиони евра.

XS
SM
MD
LG