Достапни линкови

Избори во Шпанија, втори за шест месеци


Гласачите во Шпанија денеска повторно гласаат за да се стави крај на шестмесечниот политички ќор-сокак по изборите во декември кон не резултираа со избор на влада.

Последните анкети на јавното мислење покажуваат дека конзервативната Народна партија ќе освои најмногу гласови, но сепак нема да има мнозинство како во период од 2011 до 2015. А лидерот на партијата Маријано Рахој се надева дека повторно ќе биде избран за премиер. На вторo место се очекува да биде левичарската алијанса во која се вклучени радикалната левичарска партија Подемос и Комунистичката партија.

XS
SM
MD
LG