Достапни линкови

ЕУ ја предупреди Полска околу владеењето на правото


Европската комисија упати официјално предупредување до Полска поради почитувањето на правото во таа земја. „И покрај нашите најдобри напори не бевме во можност да најдеме решение за главните прашања кои не загрижуваат“, изјави потпретседателот на Европската комисија Франс Тимерманс. Варшава има две недели да одговори. Предупредувањето може да доведе до одземање на правото на Полска да гласа во Европската унија. Во декември, полската десничарска влада направи промени во Уставниот суд со што, според критиките, тој сега и бил наклонет на власта. Европската комисија има право да врши притисок врз некоја земја членка да промени некоја мерка за која смета дека е системска закана за фундаменталните вредности на Унијата.

XS
SM
MD
LG