Достапни линкови

НАТО ја зголемува одбраната


Парламентарното собрание на НАТО ги повика лидерите на Алијансата да ја зголемат колективната одбрана и да и се спротивстават на воената самоувереност на Русија.

Пратениците денеска го направија повикот во едногласно одобрена декларација на седница во Тирана, во пресрет на Самитот на НАТО во Варшава во јули.

Во декларацијат се повикуваат лидерите на НАТО да сеобезбедат дека на секоја агрсија ќе одговорат со брза реакција и да обезбедат сигурност за оние сојузници кои чувствуваат дека нивната безбедност е загрозена, фокусирајќи се на источните и јужните крила на Алијансата.

Пратениците се согласија дека воените буџети треба да бидат зголемени.

XS
SM
MD
LG