Достапни линкови

Денеска се одбележува Денот на планетата Земја


Во над 150 земји во светот, денеска се одбележува Денот на планетата Земја со цел зголемување на свеста на луѓето за загрозеноста на животната средина. Денот на Земјата е востановен во 1970 година во САД, а во целиот свет се одбележува од 1992 година кога на Конференцијата на ОН за животната средина во Рио де Жанеиро е формирана Програма за промоција на одржлив развој. Експертите предупредуваат дека човекот со своето дејствување доведе до драматично загадување на животната средина.

XS
SM
MD
LG