Достапни линкови

ЕУ согласност за нови гранични сили


Министрите за внатрешни работи на ЕУ се согласија околу предлогот за формирање нови гранични и крајбрежни сили за контрола на бранот мигранти кои доаѓаат од Блискиот Исток и Северна Африка. Предлогот мора да биде одобрен од Европскиот парламент, а новите сили би требало да бидат оперативни кон крајот на летото. Брисел уверува дека новите сили нема да имаат влијание врз националниот суверенитет на земјите членки. Во минатиот декември, лидерите на ЕУ како краен рок за новите сили го одредија 30 јуни годинава.

XS
SM
MD
LG