Достапни линкови

Историски сослушувања за избор на нов генерален секретар на ОН


Обединетите нации започнаа историски сослушувања во обидот да се избере нов генерален секретар на Светската организација. За прв пат на земјите членки им е дадена можност да ги испрашуваат кандидатите за разни области. Прв од осумтемина кандидати беше шефот на црногорската дипломатија Игор Лукшиќ. Според повелбата на ОН, генералниот секретар се избира од 193 земји членки во Генералното собрание, а по препорака од Советот за безбедност. На сегашниот кон Бан Ки Мун кон крајот на годинава му истекува вториот петгодишен мандат.

XS
SM
MD
LG