Достапни линкови

ЕК: Мигрантите од Идомени да се префрлат во бегалските центри во Грција


Европската Комисија денеска ги повика мигрантите кои се собрани кај Идомени, да се преместат во законските бегалски кампови низ Грција. Комисијата, исто така, ги повика и невладините организации на Идомени да даваат точни сведоштва од мигрантите. Според ЕК, мигрантите не треба да тргнуваат по опасни патеки во обидот да стигнат во ЕУ. Минатата недела од Грција во Турција биле вратени 325 мигранти, кои не поднеле барања за азил. Од Турција кон ЕУ, според договорот „еден за еден“, биле префрлени 74 сириски бегалци. Досега се преземени две операции за враќање на мигрантите од Грција за Турција, прецизира Комисијата.

XS
SM
MD
LG