Достапни линкови

Бројот на тигрите за прв пат по сто години расте


Прв пат по над еден век, бројот на тигри во дивината, од Русија до Индија, порасна на 3890, соопштија Светскиот фонд за природата и Глобалниот форум за тигрите. Тоа е пресврт од последното пребројување во 2010 година кога бројот на тигрите во дивината достигна историски минимум од 3200. Во Индија живеат повеќе од половината тигри во светот, односно 2226. Тигрите се сметаат за загрозен вид и се постојана цел на ловокрадците.

XS
SM
MD
LG