Достапни линкови

Седум години затвор за оџата од Чаир за случајот „Ќелија“


Шест од 11 обвинети во случајот „Ќелија“ признаа пред судот дека учествувале на воените боишта во Сирија и добија помала казна. Од нив петмина се осудени на затворска казана од пет и пол години, а највисока казна од седум години затвор му е изречена на првообвинетиот, оџата Реџеп Мемиши од Чаир. По спогодбата со Основното јавно обвинителство, оџата е осуден за учество и организирање паравојска и регрутирање војници за борба во Сирија. Останатите пет лица биле дел од групата која учествувала во логистика и организирање на војниците за борба во Сирија.

Судот треба да продолжи да одлучува за уште пет обвинети кои не признаваат вина во случајот. За нив во одвоен процес ќе се расправа за обвинението и приговорите на адвокатите.

XS
SM
MD
LG