Достапни линкови

Теренската проверка на Избирачкиот список кон крајот на неделава


Државната изборна комисија кон крајот на неделава ќе ја почне теренската проверка на 100.436 записи кои произлегоа од вкрстената проверка на податоците и граѓанската контрола преку веб апликацијата на Комисијата, во рамки на процесот на прочистување на Избирачкиот список. Теренската проверка се очекува да трае од една недела до десет дена. Списокот колку лица во која општина ќе се проверуваат, ДИК ќе го има пред самата проверка, бидејќи ИТ тимовите сè уште работат на него, појасни Адмир Шабани, раководител на одделение во Државната изборна комисија.Пасивно набљудување на целиот процес ќе може да вршат претставници на четирите најголеми политички партии. Тие ќе го набљудуваат процесот без преземање на какви било дејствија. Од ДИК не посочија врз кои основи ќе се бришат или, пак, ќе се коригираат записи од Избирачкиот список.

XS
SM
MD
LG