Достапни линкови

Предвремени парламентарни избори во Казахстан


Започна гласањето во Казахстан на предвремените парламентарни избори во кои казахстанската владејачка партија се очекува да ја задржи контролата во долниот дом на Парламентот. Над 9.800 избирачки места се отворени, а изборните резултати ќе бидат годови по полноќ по локално време. Партијата на претседателот Нурсултан Назарбаев нема вистинска конкуренција за 107-те места во долниот дом на Парламентот. Внимението на коментаторите е насочено кон ќерката на преседателот Дарига Назарбаева која е заменик, но исто така на листата на кандидатите на партијата. Ако ја напушти владта таа може да стане претседател на долниот дом на Парламентот и ќе ја зацврсти својата позиција како потенцијален наследник на нејзиниот 75 - годишен татко.

XS
SM
MD
LG