Достапни линкови

Сто илјади фантомски гласачи или привид за хаос во избирачкиот список


Претседателот на СДСМ Зоран Заев смета дека нерегуларностите кои граѓаните ги пријавиле во врска со Избирачкиот список предизвикуваат загриженост и притоа изрази надеж дека Државната изборна комисија ќе има доволно време да го прочисти и да обезбеди фер избори. Тој рече дека очекува „повеќе од 100 илјади сомнителни или таканаречени неконзистентни податоци од самите бази на податоци“.

„Оваа власт не само што ги крадела парите на граѓаните, туку ги крадела и гласовите на граѓаните“, изјави Заев при посетата на Крива Паланка.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, пак, изјави дека СДСМ се обидува вештачки да создаде привид дека има некаков хаос и неправилности во Избирачкиот список, сè со цел да си создадат алиби за својот неуспех затоа што се свесни дека мнозинството граѓани не сакаат да гласаат за нив. Тој рече дека гласачи на избори се сите лица кои имаат државјанство, а не оние кои живеат „на онаа или оваа адреса“.

„Кривично дело би било доколку едно лице гласа на две места, но во овој случај немаме таква ситуација, само имаме дека некој граѓанин се преселил од едно на друго место, а не ја пријавил адресата во МВР, најчесто затоа што и не знае дека треба да се пријави“, рече Груевски.

Владејачката ВМРО-ДПМНЕ, пак, со соопштение реагира дека Заев знае оти нема никакви фантоми или неконзистентни гласачи.

„Сите тие се државјани на Република Македонија со право на глас, по принципот еден човек еден глас, запишани само еднаш во единствениот Избирачки список“, се наведува во реакцијата.

XS
SM
MD
LG