Достапни линкови

Законите за Уставниот суд на Полска се неуставни


Претседателот на Уставниот трибунал на Полска Анджеј Рзеплински

Уставниот трибунал на Полска денеска пресуди дека серијата нови закони кои ја регулираат работата на судот се неуставни. Критичарите велат дека промените го парализирале судот, спречувајќи го ефикасно да служи како контролор на законите што ги носи владејачката партија „Право и правда“. Правната криза ја преврте наопаку политиката во земјата и наиде на остри осуди од ЕУ и од САД.

XS
SM
MD
LG