Достапни линкови

Помилувањето за изборен криминал спротивно на меѓународните стандарди


Претседателката на Транспаренси Интернешнел Македонија, Слаѓана Тасева

Транспаренси Интернешнел Македонија изразува загриженост поради одлуката на Уставниот суд да поведе постапка за уставноста на законот кој му забранува на претседателот да помилува луѓе осудени за изборен криминал, како и да спречи нивно кривично гонење.

„Овој чин е во спротивност и со меѓународните стандарди, а посебно со препораките на ГРЕКО (Група на земји против корупцијата) да се обезбедат механизми за казнување на сторителите на кривични дела поврзани со корупција и изборни манипулации и да не дозволи простор сторителите да ги избегнат казните за она што го сториле“, се наведува во соопштението на Транспаренси Интернешнел Македонија.

Тие ги повикуваат институциите да ги имаат предвид добрите практики од регионот и Европа, каде овие кривични дела се изземени од законските рокови на застарување, а на претседателите на државите и владите им се оневозможува интервенција во водењето на постапките против лица за кои постојат сомневања за корупција.

XS
SM
MD
LG