Достапни линкови

Вирусот зика откриен во Чешка


Чешките здравствени власти денеска соопштија дека се откриени првите два случи на вирусот зика во земјата. Министерот за здравство Сватоплук Немецек соопшти дека едниот случај е маж кој престојувал на карипскиот остров Мартиник, а другиот е откриен кај 49-годишна жена која престојувала во Доминиканската Република. Светската здравствена организација на 1 февруари прогласи епидемија на вирусот зика, кој, ако се фати кај жените во бременоста, предизвикува раѓање деца со невролошки проблеми и невообичаено мали глави, состојба позната како микроцефалија. Вирусот е најмногу распространет во Јужна и Централна Америка, а досега е регистриран во 46 земји во светот.

XS
SM
MD
LG