Достапни линкови

Германија најави помош за враќање на авганистанските мигранти


Германскиот министер за финансии Томас де Мезиер вети финансиска помош за Авганистан за реинтеграција на вратените мигранти. За време на денешната посета на Кабул, тој рече дека повеќето Авганистанци кои дошле во Германија не биле мотивирани од страв за безбедноста, туку од желбата за подобар живот. Мезиер рече дека тоа е „разбирливо“ од хуманитарен аспект, но оти „тоа не им дава право на заштита“ во Германија. Тој рече дека егзодусот на образовани Авганистанци од Авганистан мора да биде спречен и дека луѓето од Авганистан треба да останат во земјата „за да ја изградат“.

XS
SM
MD
LG