Достапни линкови

Стразбур - Ивановски лустриран во неправична постапка


Поранешниот претседател на Уставниот суд Трендафил Ивановски.

Со постапката на лустрација на поранешниот претседател на Уставниот суд, Трендафил Ивановски, се прекршени членовите 6 и 8 од Европската конвенција за човекови права, пресуди Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Ивановски во Стразбур поднесе жалба во која беше наведено дека лустрациските постапки не биле фер и дека со нив му биле нарушени угледот и достоинството. Судот утврдил неправедност во постапката за лустрација и дека на Ивановски му било повредено правото на правично судење. Поради тоа, Македонија треба да му исплати оштета од 5.350 евра на Ивановски.

XS
SM
MD
LG