Достапни линкови

Ерупција на вулкан на рускиот Далечен Исток


Илустрација.

Еруптираше вулкан на рускиот Далечен Исток, исфрлајќи пепел осум километри во височина со што создаде можна опасност за локалниот воздушен сообраќај. Институтот за вулканологија и сеизмологија на Камчатка по ерупцијата информира дека чадот од вулканот Жупановски се движи на исток, кон Тихиот Океан. Институтот издаде предупредување авионите да избегнуваат да летаат во близина на вулканот, кој се наоѓа на 70 километри од најблискиот град. Сепак, пепелта од ерупцијата сè уште не се спуштила врз населените места.

XS
SM
MD
LG