Достапни линкови

Жени станаа општински советнички во Саудиска Арабија


Најмалку четири жени од Саудиска Арабија освоија места во општинските совети на земјата во првите избори кои беа отворени за учество на жените икако гласачи и како кандидати. Годинава за прв пат во Саудиска Арабија им е дозволено на жените да гласаат и да се кандидираат за советнички места на локалните избори.

Како кандидати на изборите биле регистрирани вкупно 978 жени и 5,938 мажи.а во зибирачкиот список биле заведени1.35 милион мажи и 130 000 жени со право на глас. Одржувањето на први избори на кои право да се кандидираат и да гласаат имаат и жените, се смета за голем чекор кон намалување на ограничувањата за жените во оваа земја.Мажите и женитегласале одвоено на гласачките места.

XS
SM
MD
LG