Достапни линкови

Жените за прв пат ќе гласаат во Саудиска Арабија


Во Саудиска Арабија денеска се одржуваат локални избори на кои за прв пат право на глас имаат жени, и дополнително има и кандидатки на избирачките листи. НА избирачките листи за општински советници се заведени 5 илјади мажи и 980 жени. Во избирачките списоци се заведени 1,35 милиони мажи и 130 илјади жени. Овие избори се сметаат за мал но значаен чекор во подобрувањето на улогата на жената во саудиското општество.

Според саудиските правила, мажите и жените ќе гласаат денеска во одвоени избирачки места.

XS
SM
MD
LG