Достапни линкови

Словачка против ЕУ за квотите за бегалци


Словачкиот премиер Роберт Фицо

Словачкиот премиер Роберт Фицо изјави дека неговата влада поднела жалба за оспорување на одлуката на ЕУ за да се распределат 120 илјади баратели на азил во 28 земји членки на блокот. Тој побара од судот да пресуди дека одлуката донесена со мнозинство гласови на министрите за внатрешни работи на земјите членки на ЕУ е невалидна. Словачка, Чешка, Унгарија и Романија се противат на квотите за прераспределба на бегалците.

XS
SM
MD
LG