Достапни линкови

ЗНМ-Извештајот за медиумите најкритичен, но и најреален


Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани

Од Здружението на новинари денеска соопштија дека годинешниот извештај на Европската комисија за Македонија во делот за слободата на изразувањето и слободата на медиумите е најкритичен, но и најреален досега. Претседателот на здружението, Насер Селмани изјави дека Брисел јасно и недвосмислено вели дека слободата на медиумите во Македонија назадува, посочувајќи ги причините за тоа, како што се насилство против новинарите, индиректното и директното вмешување на владата во уредувачката политика на медиумите преку нетранспарентно владино рекламирање, до зависна Македонска радио телевизија и зависен медиумскиот регулатор.

Тој изрази надеж дека извештајот ќе влијае на македонската влада сериозно да ги сфати предупредувањата од Брисел и поискрено да се заложи за решавање на проблемите со медиумите.

XS
SM
MD
LG