Достапни линкови

ОН бараат итни мерки за климатските промени


Директорот на Светската метеролошка организација, Мајкл Џаруд.

ОН денеска повикаа на итни мерки за климатските промени, соопштувајќи дека концентрацијата на јаглерод диоксид во атомосферата го достигнала највисокото ниво во 2014 година. Директорот на Светската метеролошка организација, Мајкл Џаруд изјави дека извештајот на ОН покажал дека секоја година се поставува нов рекорд на концентрацијата на штетни гасови во воздухот и притоа порача дека времето истекува. Според него, мора веднаш да се преземат мерки за да се задржи зголемувањето на температурата на одредено ниво.

Светската банка претходно соопшти дека глобалното затоплување би можело да предизвика 100 милиони луѓе до 2030 година да се најдат во сиромаштија.

XS
SM
MD
LG