Достапни линкови

Србија дополнително ќе прифати 3000 бегалци


Србија ја информирала ЕУ дека ќе подготви дополнителни 3.000 места за времено сместување на бегалците. Со тоа бројката на белаци кои ќе бидат прифатени во земјата изнесува 6000. Хрватска пак ќе обезбеди вкупно 5.000 места за бегалци. Додека Словенија потврди дека ќе прифати 2.000 бегалци.

Лидерите на балканските земји и земјите-членки на ЕУ се договорија минатиот месец во Брисел да обезбедат 50.000 места за бегалците, за да бидат избегнати последиците од неповолните метеоролошки услови и доаѓањето на зимата.

XS
SM
MD
LG