Достапни линкови

Сите 12 специјални обвинители дадоа свечени изјави


Дванаесетте јавни обвинители кои ќе и помагаат на специјалната обвинителка Катица Јанева, денеска дадoa свечена изјава во Советот на јавни обвинители, со што и формално ја преземаат новата должност.
Петмина обвинители беа изгласани вчера, а седум беа избрани на 14-ти октомври.
Советот на јавни обвинители вчера едногласно ги избра обвинителите: Гаврил Бубевски, Ленче Ристевска, Трајче Пеливанов и Артан Ајро, сите од Основното јавното обвинителство-Скопје, како и Лиле Стефанова од Јавното обвинителство за гонење кривични дела од областа на корупцијата и организираниот криминал. Тие им се придружија на седумте обвинители избрани претходно: Бурим Рустени, Елизабета Јосифовска, Лејла Кадриу, Љубомир Лапе, Марија Ѓорѓева, Стевчо Донев и Фатиме Фетаи.

Катица Јанева, претходно, кога беа избрани само седум од предложените 14 помошници, побара од нив да не даваат свечена изјава се додека не и биде комплетиран целиот тим.
Неизборот на целиот тим што го предложи Јанева беше едно од спорните прашања што го кочеше меѓупартскиот дијалог за спроведување на договорот од Пржино

XS
SM
MD
LG