Достапни линкови

Ирачкиот Парламент ги намали овластувањата на премиерот


Ирачкиот премиер Хаидер ал Абади

Ирачките законодавци гласаа за намалување на овластувањата на премиерот Хаидер ал Абади во донесувањето на реформите. Со тоа премиерот ќе биде принуден да бара одобрение од Парламентот пред да се донесат важни реформи. Законодавците соопштија дека гласањето не е против планот на Абади за реформи, туку Парламентот да ја оддржи поделеноста на власта меѓу Владата и законодавниот дом.

Одлуката на Абади да се разрешат потпретседателите и замениците на министрите, како и кратењето на платите на владините службеници не наиде на одобрување кај политичките партии. Абади го најави реформскиот план во август по масовните протести против корупцијата, неодговорното трошење и лошите услуги.

XS
SM
MD
LG