Достапни линкови

Критики за состојбата со медиумите во Турција


Претставници на меѓународни медиумски набљудувачки организации соопштија дека слободата на медиуми во Турција нагло се влошила. Организациите инфромираат и дека ќе преземат вонредна мисија за слобода на печатот додека земјата се подготвува за парламентарните избори на 1 ноември.

Меѓу организациите е и Прес институтот од Виена и американскиот Комитет за заштита на новинарите. Тие наведуваат и низа случаи во кои новинарите се обвинети дека го прекршиле законот за антитероризам и законот против навреда на Претседателот. Од организациите соопштуваат и примери за насилство и закани врз новинарите и медиумите во земјата.

XS
SM
MD
LG