Достапни линкови

Соработка на ЕУ, Турција и Западен Балкан за решавање на бегласката криза


Шефовите на дипломатијата на земјите-членки на Европската унија на денешниот состанок во Луксембург се заложија за поинтензивна соработка со Турција и со државите од Западен Балкан за решавање на мигрантската криза. Министерскиот совет го поддржува зајакнувањето на поддршката за Јордан, за Либија, за Турција и за земјите до Западен Балкан, поздравувајќи ги резултатите од заедничката конференција за балканскиот пат од 8 октомври и апелира за што побрза и потемелна примена, се наведува во заклучоците од седницата на министерскиот совет. Министрите за внатрешни работи на земјите-членки на ЕУ на 8 октомври на заедничката конференција со колегите од Западен Балкан донесоа декларација со која се предвидуваат низа мерки за пооефикасна регистрација и згрижување на мигрантите на балканскиот пат, подобра контрола на границата и побрза постапка на реадмисија. Шефовите на дипломатијата на земјите-членки на ЕУ денеска ја поздравија одлуката на високата претставничка на Унијата за надворешна политика и безбедност Федерика Могерини во земјите кои се наоѓаат на бегалскиот пат да испрати офицери за врска за европска миграција, кои ќе работат при мисиите на ЕУ во тие земји.

XS
SM
MD
LG