Достапни линкови

Рекордно ниска екстремна сиромаштија во светот


Светската банка соопшти дека за прв пат помалку од 10 насто од светската популација ќе живее во крајна сиромаштија до крајот на оваа година. Според проценките на банката, околу 702 милиона луѓе, или 9,6 проценти од светското население ќе живее под границата на сиромаштијата, главно во Подсахарска Африка и во Азија. Овој процент во 2012 година изнесуваше 12,8. Во извештајот на Светската банка сепак се наведува дека постои голема загриженост за милиони луѓе во Африка. „Ние сме прва генерација во човечката историја која може да и стави крај на екстремната сиромаштија“, вели претседателот на Светската банка Џим Јонг Ким.

XS
SM
MD
LG