Достапни линкови

Победија партиите кои се залагаат за независност на Каталонија


Мнозинство од местата од Парламентот во Каталонија освоија партиите кои притискаат североисточниот шпански регион да се отцепи и да биде формирана нова нација на Медитеранот. Од 97 проценти од изброените гласови на изборите на 27 сепрември, групата „Заедно за Да“ освои 62 места во 135-члениот Парламент. Ако ги здружат силите со левичарската партија која се залага за независност, тие ќе имаат 68 пратенички места, кои се потребни за оствари планот Каталонија да прогласи независност од Шпанија во 2017 година. Сецесионистите веќе делго време притискаат да се одржи референдум за независност, но централната влада на Шпанија одбива тоа да го дозволи.

XS
SM
MD
LG