Достапни линкови

ОН со амбициозен план против сиромаштијата


Светските лидери кои учествуваат на самит во ОН, вчера официјално одобрија амбициозен 15 годишен план за искоренување на екстремната сиромаштијата. Во документот се поставени 17 глобални прашања за одржлив развој до 2030 година, меѓу кои и универзален пристап до образованието и здравство, еднаквост на половите и борба со климатските промени. Се очекува дека новиот план ќе чини околу 3, 5 до 5 милијарди долари годишно. Планот содржи 169 цели.

XS
SM
MD
LG