Достапни линкови

Хрватска не може да прима повеќе мигранти


Припадници на хрватската полиција за борба против нереди се обидува да ги стават под контрола се поголемите групи мигранти во пограничниот град Товарник, каде бегалците, кои доаѓаат од Србија се обидуваат да се качат на автобуси, кои патуваат кон внатрешноста на Хрватска. Долги редици се формираа крај автобусите, кои патуваат на дестинации каде има центри за примање мигранти на други места во Хрватска. Над сто полицајци за борба против немири беа распоредени за да ги контролираат групите и да ги држат настрана од железничката линија. Во меѓувреме хрватска полиција соопшти дека повеќе не може да прима мигранти во земјата. Хрватскиот министер за внатрешни работи Ранко Остојиќ изјави дека Хрватска на бегалците ќе им обезбеди безбеден транзит до центрите околу Загреб, но оти оние кои не бараат азил ќе бидат сметани за илегални имигранти. Според него 6.500 лица влегле во земјата изминатите 24 часа

XS
SM
MD
LG