Достапни линкови

Попоски: Европа да обезбеди заеднички одговор за мигрантската криза


Европа да обезбеди заеднички одговор, бидејќи ниту една земја не може да го реши проблемот со мигрантите сама, со сопствени ресурси, рече министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски на денешниот неформален состанок на министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија и земјите-кандидати за членство во ЕУ во Луксембург.

„Република Македонија очекува третман од ЕУ како кон земја членка. Солидарноста и споделената одговорност ја истакнуваме како есенцијална. Недостапен е одговор на европско ниво за сегашната миграциска криза. Тенденциите во моментов се дека таа ќе се продлабочува и во бројки и во реални проблеми на терен. Доколку продолжат да опстојуваат одговори само на национално ниво, наскоро може проблемите да ги надминат капацитетите на државите кои се засегнати директно од кризата“, предупреди Попоски.

Тоа, додаде, може да стане закана и за солидарноста и хуманоста кои мора да бидат главни одлуки во соочување со овие предизвици.

Попоски ги запозна министрите на земјите-членки и на земјите кандидати со актуелната состојба на миграциската криза во Македонија и справувањето на нашата земја со масовниот наплив на мигранти.

XS
SM
MD
LG