Достапни линкови

Состаноци на ЕУ за мигрантската криза


Шефовите на дипломатиите на Европската унија денеска во Луксембург ќе разговараат за кризата со мигрантите, Во исто време за ова прашање во Прага ќе дискутираат и премиерите на таканаречената Вишеградска група во кои се вклучени Чешка, Унгарија, Полска и Словачка. Членовите на оваа група се главните противници на иницијативата на Франција и Германија за утврдување квоти за прифаќање на мигрантите во земјите членки на Европската унија. Во меѓувреме, во Унгарија околу 200 мигранти и натаму одбиваат да го напуштат возот за да бидат сместени во прифатни центри. Тие инсистираат да заминат за Австрија.

XS
SM
MD
LG