Достапни линкови

Чешка е за помош на Балканот околу мигрантите


Бохуслав Соботка

Чешкиот премиер Бохуслав Соботка денеска во Прага предупреди дека Европската унија не може да побегне од бегалската криза која, како што рече, ги загрозува темелите на слободното движење во Европа. Тој предлага да се одржи посебна меѓународна конференција за бегалците со земјите од Балканот и Турција. Според него, Европската унија мора да продолжи да им помага на земјите од Западен Балкан да напредуваат во евро интеграцијата. „Стабилноста на Западен Балкан е клучна за безбедноста на Европската унија“, изјави чешкиот премиер Соботка.

XS
SM
MD
LG