Достапни линкови

Мезиер: Унгарија не би градела ограда, непотребно


Германскиот министер за внатрешни работи Томас де Мезиер ја критикуваше Европа поради неуспешното решавање на кризата со мигрантите и оцени дека бил загрозен Шенгенскиот систем на патување без пасоши во поголемиот дел на Европа. Според него, биле неопходни низа мерки со кои би се спречиле мигрантите неконтролирано да се движат во Европа. Како една од мерките го наведе формирањето „зона на чекање во Грција и Италија. Запрашан за постапката на Унгарија да подигне висока ограда на границата со Србија Мезиер вели: „Доколку другите земји би се придржувале до законите, Унгарија немаше да ја гради оградата“.

XS
SM
MD
LG