Достапни линкови

Германскиот парламент ја одобри финансиската помош за Грција


Германскиот парламент со големо мнозинство го одобри третиот пакет финансиска помош за Грција, отстранувајќи една од главните пречки за финансиските средства да и бидат исплатени на Атина. Потегот дојде откако грчките пратеници минатата недела го прифатија пакетот реформи и мерки за штедење кои ги бараат меѓународните кредитори, вклучително Европската унија и германската Влада, како предуслов за финансиската помош. Министрите за финснсии на еврозоната на 14 август во Брисел се согласија на Грција да и дадат заем од дополнителни 86 милијарди евра, откако грчките пратеници ги изгласаа мерките за штедење. Шефот на Меѓународниот монетарен фонд ММФ, Кристин Лагард изјави дека на Атина ќе и треба „значајно“ отпишување на долгот за да може да воспостави ред во фискализацијата.

XS
SM
MD
LG