Достапни линкови

На Плутон има високи планини


Првите детални фотографии од планетата Плутон испратени од американското вселенско летало „нови хоризонти“ покажуваат дека таму имало заледени планини, додека на неговата месечина Шарон и кањони подлабоки од оние на Земјата. Посебно зачудувачки за научниците било отсуството на кратери предизвикани од надворешни удари. Тоа, според нив, значи дека Плутон е геолошки активен и оти планините не биле предизвикани од надворешни сили туку од внатрешна топлина.

XS
SM
MD
LG