Достапни линкови

„Стандард и пурс“ го намали кредитниот рејтинг на Грција


Меѓународната агенција за кредитен рејтинг „Стандард и пурс“ го намали кредитниот рејтинг на Грција за уште еден степен од ЦЦЦ, до ЦЦЦ минус. Оваа агенција ја пресметува шансата Грција да излезе од еврозоната на околу 50 проценти. Според најновата оценка, земјата веројатно не ќе биде во состојба да го исплати својот трговски долг во наредните шест месеци. „Ако Грција излезе од еврозоната, државниот и приватниот сектор ќе почнат да се соочуваат со сериозен недостиг на странска валута“, смета агенцијата.

XS
SM
MD
LG