Достапни линкови

Во Белград споменик на Гаврило Принцип


Српската влада ќе открие споменик на Гаврило Принцип, босански Србин кој изврши атентат врз австроунгарскиот надвојвода Франц Фердинанд во 1914 година во Сараево што пак беше повод за почеток на Првата Светска војна. Споменикот ќе биде откриен во Белград на 28 јуни на 101 годишнината од атентатот. Споменикот е подарок од Република Српска која лани во источно Сараево исто така откри спомени на Гаврило Принцип.

XS
SM
MD
LG