Достапни линкови

Даниелсон-Политичка одговорност за доверба во институциите


Генерален директор за проширување во Еропската Комисија, Кристијан Даниелсон

Генералниот директор за проширување во Еропската Комисија, Кристијан Даниелсон изрази загриженост за нападот во Куманово и порача дека е важно случајот соодветно да се истражи и да не бидат предизвикани меѓуетнички тензии во земјата. Тој во интервју за интернет мрежата European Western Balkans нагласи и дека не треба да се оттргнува вниманието од сериозната политичка криза во Македонија.

Според него, власта и опозицијата треба да се ангажираат во коннструктивен политички дијалог, помогнати од тројцата членови на Европскиот Парламент. Тој смета и дека мора да има политичка одговорност за да се врати довербата во институциите и сите тврдења за можни потенцијални нерегуларности треба независно и транспарентно да се истражат.

XS
SM
MD
LG