Достапни линкови

Хрватска реагира на рехабилитацијата на Михајловиќ


Поиддржувачи на Држа Михајловиќ пред српскиот суд.

Хрватските политичари ја осудија одлуката на српскиот Врховен суд за рехабилитацијата на командантот на четничкото движење Дража Михајловиќ. Хрватскиот министер за правда Орсат Милениќ изјави дека тоа е „голема грешка, еднаква на рехабилитација на Адолф Хитлер или Бенито Мусолини“.Според него, Михајловиќ за Хрватите е фашист и злосторник, а неговото движење извршило големи злосторства врз хрватските граѓани. Поранешниот хрватски претседател Стипе Месиќ рехабилитацијата на Михајловиќ ја оцени како правен и политички скандал.

XS
SM
MD
LG