Достапни линкови

Рехабилитиран Дража Михајловиќ


Поддржувачи на комунистичкото движење пред судот на денот на рехабилитацијата на Михаиловиќ

Српскиот Врховен суд донесе одлука да го рехабилитира командантот на четничкото движење Дража Михајловиќ. Со рехабилитацијата е поништена пресудата од 1946 година, со која Михајловиќ беше осуден на смрт, а два дена подоцна и застрелан. Одлуката на Судот е конечна со оглед на тоа дека постапката има само една страна. Со оваа одлука на Михајловиќ му се вратени граѓанските права. Михајловиќ беше осуден на смрт поради колаборација со нацистичките окупатори.

XS
SM
MD
LG