Достапни линкови

ЕК ќе го тужи Гугл за злоупотреба на интернет пазарот


Европската Комисија соопшти дека технолошкиот гигант Гугл ќе биде обвинет за злоупотреба на својата доминација на пазарот на интернет пребарувачи во ЕУ, што би можело компанијата да ја чини повеќе од 6 милијарди долари парична казна и ќе ја принуди да го смени начинот на кој работи. Европскиот комесар за конкурентност, Маргарет Вестагер изјави дека Гугл ги прекршил анти-монополските правила на ЕУ со тоа што го пренасочил интернет сообраќајот од неговите ривали за сопствени услуги. Обвинението првично е насочено кон интернет пребарувањата, но може да биде проширено во други области.

XS
SM
MD
LG