Достапни линкови

Почина германскиот нобеловец Гинтер Грас


Гинтер Грас

Нобеловецот Гинтер Грас, кој е еден од најпознатите германски писатели во последниве децении почина на возраст од 87 години во болница во градот Луебецк. Најпознатите дела на авторот се „Тин Тапани“ и „Мачката и глушецот“. Грас, кој ја освои нобеловата награда за литература во 1999 година, беше моќен глас на генерацијата на Германци кои растеа за време на ерата на нацизмот. Подоцнежни години на Грас беа одбележани со контроверзиите околу неговото минато за време на Втората Светска Војна и неговите ставови кон Израел.

XS
SM
MD
LG