Достапни линкови

Норвешка може да го зголеми снабдувањето со гас во Европа


Норвешкиот министер за надворешни работи Борге Бранде изјавидека земјата која обезбедува една петтина од природниот гас во Европската унија може да ги зголеми испораките на 28-члениот блок во иднина. Тој е загрижен за зависноста од Русија за снабдување со енергија и се обидува да ги прошири изворите. "Мислам дека Норвешка може да биде соработник за енергетската безбедност на ЕУ и ние сме веќе, Русија е одговорен за 30% од гасот што се употребува во ЕУ, Норвешка 20%", рече Бранде додавајќи дека нивниот придонес би можел да се зголеми во годините што доаѓаат. Рускиот претседател Владимир Путин најави во декември дека Русија го укинува гасоводот Јужен тек, кој требаше да испорача гас за Европа преку Црното Море, но пропадна поради правилата на ЕУ во услови на тензија околу мешањето на Москва во Украина.

XS
SM
MD
LG