Достапни линкови

Туркменистанци во Авганистан се заканија со штрак со глад


Група етнички Туркменистанци во Авганистан се заканија дека ќе започнат штрајк со глад ако вооружените сили на Туркменистан продолжат да одземаат земја, за која селаните тврдат дека е нивна.

Туркменистанските селани во северната авганистанска област Каркин, велат дека туркменистанските сили „ја грабаат нивната земја на остров“, кој беше формиран пред неколку години во реката Аму, која служи како дел од границата меѓу Авганистан и југоисточен Туркменистан.

Селаните велат дека реката го променила курсот и дека сече во авганистанска територија што им припаѓа. Селаните веалт дека Туркменистан неодамна распоредил воени сили на островот, кои започнале да ставаат огради со што им се забранува на селаните да стигнат до големиот остров.

XS
SM
MD
LG