Достапни линкови

ЕУ ги прошири санкциите кон Русија


Министрите за надворешни работи на Европскат унија ја одобрија листата на прошитени санкции кон Русија, но спроведувањето на мерките ќе се одложи за да се види дали ќе се направи напредок во однос на предложените мировни мерки.

Листата вклучува замрзнување на имоти и забрани за патување против пет руски државјани и 14 проруски сепаратисти од Украина, како и санкции против осум ентитети, еден од нив руски. Францускиот министер за надворешни работи, Лорен Фабиус рече дека санкциите ќе бидат задржани, но нивнаат ситуација ќе зависи од развојот на ситуацијата на терен. Тој речле дека ЕУ повторно ќе ја процени ситуацијата на 16 февруари.

XS
SM
MD
LG